46. Piątkowe szybkie ciacho- Murzyńska baba

Murzyńska baba powstała dzięki Koleżance, która podała ją przy wspólnej kawce ;) Okazuje się, że babkę można zrobić z przepisu na ciasto na murzynek, bądź potocznej nazwy kakaowca ;) Przepis ukradłam ze swojego poprzedniego kulinarnego bloga, a  zatem do dzieła…

Murzyńska babka

CAM00617

Składniki:

  • 1 margaryna
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • przyprawa do piernika/ garstka orzechów.

Wykonanie:

Margarynę, mleko, cukry, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Nie doprowadzić do zagotowania się. Odlać pół szklanki na polewę. Wystudzić. Po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Dodać przyprawy, orzechy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę i piec w temperaturze 180st.C ok. 50-60min. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Polać polewą i obsypać wiórkami kokosowymi dla dekoracji.* *jeżeli polewa za mocno zastygła można ją lekko podgrzać. :)

Voilà ! W prosty i szybki sposób mamy ciastko do kawy na piątkowe popołudnie ;)

Pozdrawiam, A.

Ten wpis został opublikowany w kategorii upichcone. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>